Cincisprezece dintre impegaţii de mişcare, care au blocat în dimineaţa zilei de 22 septembrie activitatea feroviară în staţiile CFR din judeţul Iaşi din cauza neachitării drepturilor salariale, şi-au chemat angajatorul în instanţă. Ei solicită anularea sancţiunilor pe care le-au primit la o lună după protestul spontan. Sursa: Maria Craus „Am fost sancţionat cu reducerea salariului cu 10% timp de o lună şi în plus mi-a fost reţinută din salariu suma de 791,91 de lei, reprezentând cuantumul întârzierii trenurilor. Consider că aplicarea sancţiunii disciplinare este netemeinică şi nelegală. În contextul conflictului spontan, chiar dacă doream să desfăşor activitatea, aceasta nu putea fi realizată deoarece se crease o reacţie în lanţ la nivelul tuturor structurilor din domeniul siguranţei feroviare”, a declarat Gheorghe Curcan, impiegat de mişcare III.
Printre cei sancţionaţi se numără şi impiegatul de mişcare Petrică Macovei, din staţia CFR Iaşi, şi Adrian Schwab, din staţia CFR Sârca, care cer în instanţă anularea deciziilor luate de comisia de disciplină convocată de angajator.
Contestatarii au primit termene diferite de judecată, primul dintre procese va începe în luna martie a anului viitor. Pagube de 4.000 de lei
Imediat după protestul impegaţilor de mişcare ieşeni, Constantin Axinia, pe atunci secretar de stat în Ministerul Transporturilor, anunţa că aceştia vor fi sancţionaţi prin desfacerea contractelor de muncă.
Comisia de disciplină a Regionalei CFR Infrastructură Iaşi a decis însă să-i sancţioneze prin imputarea pierderilor cauzate de întârzierea trenurilor.
„Cuantumul pagubelor este dat de întârzierea trenurilor, atunci s-a calculat un prejudiciu de 4.000 de lei. Dacă trenul nu circulă, pierdem bani, nu încasăm taxa de utilizare a infrastructurii. Toate deciziile în ceea ce-i priveşte pe