Contestarea la Curtea Constitutionala a rezultatului alegerilor de catre PSD va prelungi iesirea Romaniei din criza. Incertitudinea politica actuala, declansata de gestul PSD si alimentata in plus de spaima ca Basescu nu va fi in stare sa inchege rapid un guvern stabil, ii face pe specialisti sa se gandeasca la un "tsunami economic". Consecintele eventualei repetari a alegerilor vizeaza scumpirea imprumuturilor contractate pentru plata pensiilor si a salarii, devalorizarea leului si periclitarea acordului cu FMI. Analistii americani de la Stratfor vorbesc chiar de riscul unor revolte de strada.
Analistul economic Aurelian Dochia ne-a explicat ca marele dezavantaj al gestului PSD este ca "tot procesul de formare a noului guvern va fi intarziat". Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, spune ca problemele economice imediate ale Romaniei nu au legatura cu persoana noului presedinte, ci cu necesitatea formarii unui guvern stabil. Analistii britanici de la Economist Intelligence Unit spun ca primul obstacol in calea formarii unui guvern este chiar contestarea alegerilor de catre PSD, si abia apoi capacitatea limitata a lui Basescu de a coaliza un Executiv.
Primul semn al adancirii haosului economic, provocata de gestul PSD, a aparut inca de luni: indicii bursieri s-au prabusit cu peste cinci procente. Brokerul Cristian Sima, presedintele WBS Romania, ne-a declarat ca "este vorba de incertitudine: in Romania nu se stie cine e presedinte, guvern n-avem, FMI e in asteptare. Daca vine Geoana azi si zice «da, am pierdut alegerile», o sa vedeti ca bursa creste".
Dupa ce, la numaratoarea oficiala, Mircea Geoana a pierdut cu 70.000 de voturi cursa pentru presedintie, contestarea la Curtea Constitutionala a rezultatului alegerilor de catre PSD nu face decat sa adanceasca Romania in criza economica. Incertitudinea politica actua