Elvila, Carpatcement Holding, Astra Bus, Vrancart, Matrite Dacia sau Cominco Bucovina sunt printre cele 86 de companii mari care se bat pentru fonduri europene in valoare de circa 100 mil. euro, solicitarea maxima pe care au facut-o companiile depasind 4 mil. euro.
In conditiile in care in acest an cateva sute de IMM-uri se bateau sa ia fonduri europene de zeci de mii de euro ca o sansa pentru a-si sustine si dezvolta afacerile, a venit si randul companiilor mari cu peste 250 de angajati si cifre de afaceri de sute de milioane de euro ca sa solicite bani de la UE.
Fondurile nerambursabile sunt o sansa pentru sustinerea investitiilor intr-un an de criza cand creditarea este inghetata, spun companiile mari. Lista finala a companiilor care vor primi finantare nerambursabila va fi afisata in doua saptamani.
Valoarea maxima a finantarii nerambursabile pe care o companie cu peste 250 de angajati o poate solicita este de 40% din totalul cheltuielilor eligibile, pentru proiectele care se realizeaza in regiunea Bucuresti Ilfov si 50%, pentru proiectele care se realizeaza in celelalte sapte regiuni de dezvoltare din tara.
Cele mai mari finantari solicitate in cadrul apelului de proiecte deschis anul trecut sunt in cuantum de 18,5 mil. lei (4,4 mil. euro), investitiile fiind in principal orientate catre constructii de fabrici sau achizitionarea de echipamente si utilaje.
Intreprinderile mari au avut posibilitatea ca in intervalul 12 iulie-14 octombrie 2008 sa depuna proiecte prin care puteau sa solicite o finantare de la UE de maximum 20 mil. lei (4,75 mil. euro) in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), "Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile in intreprinderi mari".
Din cele 99 de proiecte depuse anul trecut, au trecut de evalu