Cel mai valoros trofeu al său este un lup vânat în urmă cu opt ani. Are o colecţie de puşti, şi a adunat sute de ore de filmări şi mii de poze de la partidele de vânătoare la care a luat parte.
Tradiţia este cuvânt de lege în familia lui Valeriu Bolgiu. Pasiunea pentru vânătoare o moşteneşte de la un bunic şi de la tatăl său, despre care povesteşte că erau aproape nelipsiţi de la partidele de profil organizate în pădurile din România. Este un excelent mânuitor al puştii şi susţine cu fermitate că este total împotriva fenomenului de braconaj. „Vânătoria nu înseamnă sânge, ci reprezintă tradiţie şi civilizaţie. Nu împuşcăm animale şi păsări pentru a ne simţi bine, de dragul de a părea importanţi şi pentru a avea ce pune pe masă. Ăla se numeşte braconaj. Noi vorbim despre oameni, buni profesionişti, cu spirit de colegialitate, care, înainte de toate, se coupă de protecţia şi de creşterea vânatului" explică Valeriu Bolgiu. De ani de zile, ploieşteanul se află la conducerea Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Prahova, care numără peste 1000 de membri. „Am oameni de care răspund şi pe care trebuie să-i coordonez. Gestionăm 25 de fonduri de vânătoare dintre care două în zona de munte, nouă în zona de deal şi 14 în zona de câmpie, fonduri populate cu următoarele specii de vânat : iepure, fazan, potârniche, raţe, mistreţ, căprior, cerb, urs, lup, şi lista poate continua" spune şeful AJVPS Prahova.
Vânează din facultate
Prima vânătoare la care a participat a avut loc în 1981. La acea vreme Valeriu Bolgiu făcea parte din Clubul de Vânătoare al Facultăţii de Sivicultură din Braşov, al cărei cursuri le urma. Vânătoarea de mistreţi organizată la Valea Gârcinului face parte dintre cele mai frumoase amintiri ale sale de la începuturile unei mari pasiuni. „Era foarte frumos. Împreună cu colegi de-ai mei am construit o cabană în z