» Cele 146.876 de voturi valabile exprimate de cetatenii romani la sectiile de votare din strainatate – 115.831 pentru Basescu si 31.045 pentru Mircea Geoana – au devenit un "mar al discordiei" al turului II al alegerilor prezidentiale.
» Unii social-democrati, nemultumiti de rezultat, incearca sa minimalizeze rolul diasporei in deciziile concrete care ii privesc pe cei din tara.
Pe fondul nemultumirii provocate de victoria stransa a lui Traian Basescu, mai multe comentarii favorabile PSD au incercat sa acrediteze ideea ca cetatenii romani care voteaza din strainatate o fac intr-o oarecare necunostinta de cauza, nefiind afectati direct de politicile autoritatilor de la Bucuresti.
Astfel, intr-o enumerare de critici la adresa modului in care s-au desfasurat alegerile, Adrian Nastase a scris pe blogul sau ca astfel de argumente sunt valide si ca, nefiind "afectati direct de reglementari, de taxe, de impozite, chiar si de o viziune sau alta asupra viitorului", "votul lor ar trebui sa aiba o greutate mai mica" si ca "se impune, in viitor, o dezbatere pe acest subiect". Criticilor unei astfel de pozitii li s-a raliat ieri seara si presedintele in exercitiu, Traian Basescu, care a atras atentia ca romanii din afara trebuie tratati cu tot respectul, pentru ca au acoperit deficitul de cont curent cu banii pe care i-au trimis acasa in ultimii cinci ani.
"As aduce aminte celor infierbantati de dispute politice ca acestor oameni le datoreaza faptul ca, in ultimii cinci ani, cu banii pe care i-au trimis acasa, 5, 6, 7 miliarde in ultimul an, in 2008, au acoperit deficitul de cont curent generat de faptul ca noi, aici acasa, am consumat mai mult decat am produs", a spus Traian Basescu in prima sa aparitie la Cotroceni dupa alegeri. El a accentuat ca demersul de contestare a alegerilor este "legal, constitutional", dar ca el trebuie sa