Fiscalitatea romaneasca are o problema din cauza deficitului bugetar ridicat, a cheltuielilor bugetare infinit de mari si a veniturilor bugetare insuficiente, considera Eugen Radulescu, director al Directiei de Audit Intern din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
“Una dintre problemele cu care se confrunta atat economia, cat si fiscalitatea romaneasca este deficitul bugetar ridicat. SUA si Marea Britanie au reusit sa supravietuiasca avand un deficit de doua cifre, dar noi nu putem sa facem asta, pentru ca nu ne putem imprumuta de pe piata externa. Nu am ajuns cu economia la o maturitate care sa ne permita sa ne imprumutam altfel decat intern. Pentru noi, orice leu deficit care il adaugam inseamna o greutate in plus pentru economie si pentru mediul privat", a spus Radulescu, in cadrul unei conferinte organizata de Business Magazin si Association of Chartered Certified Accountants (ACCA).
In cazul in care Romania nu va reusi sa reduca deficitul bugetar, Ministerul de Finante va fi nevoit sa continue sa se imprumute intern, ceea ce ar duce la sufocarea economiei, a precizat Radulescu.
In ceea ce priveste cheltuielile bugetare foarte mari, el a afirmat ca banii au fost intepeniti in directii care nu pot fi atinse legislativ si in directii care nu produc niciun fel de profit.
“Astfel, avem de-a face cu cheltuieli foarte mari, precum pensiile, care nu mai pot fi sustinute. Am fost si foarte aproape de a majora salariile bugetarilor cu 50%, riscand astfel sa repetam greseala pe care a facut-o Ungaria in 2007. De asemenea, cheltuielile bugetare nu ajung in domenii ca infrustructura sau in altele unde e reala nevoie de bani. Atunci cand insa cheltuim bani pe infrastructura, o facem si prost. In vaile si podisurile din Transilvania este mai greu de construit decat prin muntii din Croatia daca noi platim de 3-4 ori mai mult pe km de autostrada decat