Schimbarea actionariatului BCR, care este acum controlata indirect de grupul financiar austriac Erste Bank prin intermediul a doua societati cu raspundere limitata, este perfect legala si a fost operata din ratiuni fiscale, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR.
"In Austria exista o lege care prevede ca impozitul pe care il plateste pentru expunerea pe care o are printr-o nepoata se reduce cu 10%. Este ceva fiscal. Au procedat la fel pe toate pietele din Europa", a spus Cinteza.
BCR, cea mai mare banca locala, este controlata acum de EBG Ceps Holding GmbH, care detine 69,3% din actiuni. Holdingul este detinut integral de EGB Ceps Beteilungen GmbH, o companie la care Erste Group AG este unic actionar.
"Asta nu schimba cu nimic situatia. Noi verificam oricum atat actionarii directi, cat si pe cei indirecti ai tuturor bancilor locale", spune Cinteza. El afirma ca astfel de practici sunt des intalnite la bancile internationale, fiind ceva firesc.
Erste Bank a informat BNR in privinta dorintei de a opera modificari in actionariatul BCR printr-o scrisoare, in care a prezentat si avantajele fiscale pe care le obtine.
Si Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, spune ca din informatiile furnizate de reprezentantul Austriei, principalul motiv al infiintarii unui astfel de vehicul este legat de anumite facilitati fiscale pe care banca-mama le obtine in tara de resedinta.
"A reiesit ca astfel de vehicule au fost create in mai toate statele in care aceste banci au subsidiare; nu este cazul numai in Romania. Cel mai important este insa ca exista angajamente fata de bancile centrale din fiecare tara ca in cazul putin probabil in care ar aparea unele dificultati la o subsidiara, rezolvarea sa o faca tot mama si nu acest nou vehicul", a explicat Tanasescu pentru ZF. El spune ca facilitatile fiscale amintite au