Mulţi dintre românii care trăiesc la Madrid îşi repară încălţămintea veche în loc să-şi cumpere alta. Proprietarii atelierelor de reparaţii de încălţăminte din Madrid sunt printre puţinii patroni care înregistrează câştiguri mai mari decât înainte de recesiune.
Gheorghiţă Mincu (43 de ani), originar din Darabani, este angajat de patru ani la singura cizmărie din cartierul Opera, în centrul capitalei Spaniei. „La Madrid, mai ales în centru, sunt foarte puţine ateliere, două sau trei cel mult.
Foarte puţine persoane învaţă meseria de cizmar, de aceea mi-a fost mai uşor să-mi găsesc un loc de muncă în Spania. De patru ani lucrez în acelaşi loc", spune Gheorghiţă.
„Afacerea este profitabilă, mai ales în timpul crizei. Proprietarul atelierului în care lucrez a deschis alte două cizmării în doi ani", precizează românul, care câştigă în jur de 1.600 de euro pe lună.
Românii sunt clienţi fideli
Gheorghiţă Mincu afirmă că mulţi dintre clienţii săi sunt compatrioţi. „De obicei, românii îşi aduc încălţămintea la reparat înainte să se uzeze prea mult. Majoritatea preferă să-şi cumpere pantofi sau cizme de calitate, chiar dacă preţurile sunt mai mari, şi să le repare atunci când este necesar", a afirmat cizmarul.
Mariana Almăşan (54 de ani), din Olteniţa, locuieşte de şase ani la Madrid. De când este în Spania şi-a cumpărat două perechi de pantofi, trei de sandale şi două de cizme.
„Prefer să-mi cumpăr încălţăminte de calitate, chiar dacă preţul este mai mare, iar când se strică, o duc la reparat. Am acelaşi salariu ca şi înainte de începutul crizei economice, dar ar fi o risipă să-mi cumpăr pantofi noi în fiecare anotimp, în condiţiile în care mă costă mult mai puţin să-i repar pe cei pe care îi am", susţine Mariana.
De aceeaşi părere este şi Claudia Achimaş (31 de ani), din Arad. „De cele mai multe ori, îmi duc încălţămintea la rep