Aparent este foarte uşor să prepari un fel de mâncare. Chiar şi unul sofisticat. Cu toate acestea, dacă vrei să găteşti o mâncare bună, constaţi că totul devine destul de complicat. Toate amănuntele contează: calitatea ingredientelor folosite, a condimentelor, la ce temperatură trebuie să fiarbă ori la câte grade să fie dat cuptorul... Cum să fie tăiate carnea (sau ce foloseşti!), legumele, când să adaugi condimentele. Cât timp mai trebuie să stea mâncarea după ce adaugi verdeaţa etc. Ce vin trebuie să bei pentru fiecare fel de mâncare, ce culoare să aibă acesta, la ce temperatură este ideal să-l bei. Apoi este foarte importantă compania celor alături de care mănânci. Da!
Totul se complică!
Aici intervin profesioniştii, mai bine zis, cărţile de bucate scrise de ei. Una dintre ultimele apariţii editoriale este volumul "Bucatele noastre. Carte cu preparate mai mult sau mai puţin româneşti", al carismaticului Horia Vîrlan, maestru în arta culinară şi gazda unei emisiuni tv.
ARTĂ ŞI PASIUNE
Şcolit "pe afară", a gătit în Statele Unite, Anglia şi Ungaria, maestrul în arta culinară are acum o firmă de consultanţă în domeniul alimentar. Dar dragostea pentru bucatele gustoase o are de la bunica lui din Ardeal, care i-a arătat ce înseamnă mâncarea gustoasă.
"Cartea conţine reţete ale unor preparate care au fost culese de mine în călătoriile prin ţară, altele preluate din caietele de bucate ale bunicii sau «furate» de la câte o gospodină pricepută, dar toate au fost testate de mine în bucătărie, iar majoritatea preparatelor a suferit modificări în ceea ce priveşte componenţa ingredientelor şi a tehnicilor culinare", spune simpaticul bucătar. Pentru gurmanzi, şi nu numai pentru ei, cartea lui Horia Vîrlan vine cu sfaturi şi reţete şi este împărţită în patru mari capitole, fiecărui revenindu-i câte un anotimp.
"În ac