Discuţiile de la Copenhaga au fost perturbate de dezvăluirile Europolului şi de neînţelegerile privind finanţarea combaterii schimbărilor climatice. Europenii prezenţi la summitul de la Copenhaga au fost puşi într-o poziţie delicată în urma dezvăluirilor referitoare la tranzacţiile ilegale cu emisii de carbon.
Tranzacţiile frauduloase cu permise de emisii de carbon care au avut loc în ultimele 18 luni în Uniunea Europeană au generat pierderi în valoare totală de 5 miliarde euro, potrivit unui raport al Europol dat publicităţii ieri.
Publicarea documentului a picat cât se poate de prost pentru europeni, care tocmai încearcă să-i convingă pe participanţii de la summitul de la Copenhaga cât de eficient este sistemul permiselor de carbon.
Ocolirea TVA
Agenţia europeană estimează că, în unele ţări, până la 90% din rulajul pieţei permiselor pentru emisiile de carbon reprezintă rezultatul unor fraude şi au avertizat că, în curând, acelaşi "model" infracţional ar putea apărea în sectorul gazelor naturale şi în cel al electricităţii.
Permisele de carbon au fost cumpărate din statele unde sunt scutite de taxe şi vândute în alte ţări, unde cumpărătorii sunt obligaţi să plătească taxa pe valoare adăugată. Făptuitorul "dispare" fără a achita contravaloarea TVA către stat. În această schemă bine pusă la punct sunt implicaţi numeroşi intermediari.
Autorităţile europene au detectat pentru prima dată acest tip de fraudă în ultima parte a anului trecut, după ce mai multe bănci de investiţii şi brokeri s-au plâns că au fost nevoiţi să acopere taxele neplătite. În prezent, Europol încearcă să descopere structurile de crimă organizată din spatele fraudelor cu premise de emisii.
Franţa, Olanda şi Marea Britanie şi-au schimbat legislaţia pentru a face imposibil acest tip de infracţiune. Potrivit "The Daily Telegraph", cel puţin în Marea Britanie mo