» Exact in urma cu o saptamana, pe 3 decembrie, cotatiile aurului au facut cale intoarsa in apropierea pragului de 1.230 dolari pe uncie si au intrat in perioada de corectie. Scaderea de aproape 7%, in doar cateva zile, a umplut buzunarele shorter-ilor, adica ale celor care pariasera pe intoarcerea pretului.
Cum vi se pare un randament de 20% in trei luni? Cu acest procent s-ar putea incheia bilantul speculatorilor de toamna, adica cei care au cumparat aur in prima decada a lunii septembrie si care au vandut in primele zile din decembrie. Rotunjind cifrele, de la 1.000 de euro pe uncie acum trei luni la 1.200 acum cateva zile, cam asa ar arata castigul celor care au mizat, pe termen scurt, pe metalul galben. Sa nu ne amagim insa: grosul nu s-a dus la micii investitori. Marii marcatori de profit sunt din categoria fondurilor de investitii, precum SPDR Gold, de exemplu, cel mai puternic detinator de aur fizic din categoria fondurilor tranzactionabile pe piata de capital. Datele publice de pe site-ul fondului arata cum a scazut, in ultimele zile, cantitatea de aur detinuta: pe 3 decembrie SPDR Gold raporta 1.131 tone; dupa trei zile de tranzactionare, detinerile scazusera la 1.116 tone, deci cu 15 tone mai putin. Pentru piata, semnalul a fost suficient de clar.
Pe 4 decembrie, actiunile fondului inregistrau, ca volum, un record de tranzactionare (70 milioane de actiuni), iar pretul scadea cu cinci procente. Chiar si asa, castigul pentru cei care au investit in actiunile sale era de 30% de la inceputul acestui an, potrivit buletinului MarketWatch, citat de Fox News.
O mana de ajutor a venit si din partea dolarului american, a carui vremelnica apreciere a pus un pic umarul la scaderea pretului unciei de aur. Interesanta a fost, de asemenea, o declaratie a bancii centrale coreene, care, potrivit Bloomberg, a descris aurul drept "o iluzie",