Speriate de agresivitatea cu care virusul gripei porcine ataca persoanele care au afectiuni cronice, autoritatile au decis extinderea vaccinarii la mai multe categorii de indivizi. "Institutul «Cantacuzino» va produce in total 10 milioane de doze de vaccin "Cantgrip" al caror cost se ridica la 50 milioane lei, suma asigurata din buget", ne-a declarat purtatorul de cuvant al ministerului.
Comitetul National pentru Gripa a decis ca urmatorul pas pentru limitarea imediata a raspandirii virusului pandemic A/H1N1 este vaccinarea persoanelor cu afectiuni cronice, dar si a persoanelor active din companiile care lucreaza in contact direct cu publicul larg. Incepand de saptamana viitoare, in cabinetele medicilor de familie va incepe vaccinarea persoanelor cu varste de peste 16 ani care sufera de boli cronice. Sunt vizati cei cu afectiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar si persoanele cu obezitate. Vaccinarea bolnavilor cronici se va putea efectua, in functie de posibilitati, si in unitatile sanitare de tratament specifice. De asemenea, profesorii vor primi vaccinul gratis. In plus, la cerere, marile companii ai caror angajati intra in permanenta in contact direct cu mase mari de populatie vor putea solicita ministerului vaccinarea personalului.
Prima companie care a solicitat si careia i s-a aprobat vaccinarea personalului este KAUFLAND Romania, care are peste 8.000 de angajati. Toate vaccinurile sunt gratuite. Din punctul de vedere al modului de producere, vaccinul pandemic este similar cu cel impotriva gripei de sezon. Ca urmare, reactiile adverse care pot aparea sunt aceleasi cu reactiile date de vaccinul sezonier: roseata la locul intepaturii, usoare stari febrile si stari minore de disconfort, in cazul persoanelor sensibile. Pana in prezent au fost distribuite 1.340.000 de doze de vaccin pandem