Cu venituri drastic limitate, mulţi români au optat în 2009 pentru un sejur scurt la pensiuni şi particulari, unde au negociat tarifele şi au gătit cu produse de la supermarket. Sursa: Codrin Prisecaru
Turiştii români au preferat în această vară pensiunile, „cazarea la particulari” şi hotelurile de două stele atunci când au plecat în vacanţă. Asta, pentru că doar atât le-a permis bugetul celor mai mulţi dintre ei - 65% au cheltuit anul acesta sub 1.000 de lei, potrivit unui studiu realizat de centrul Insomar la cererea Ministerului Turismului.
Circa 28% dintre români au cheltuit chiar sub 500 de lei de persoană, adică mai puţin de 118 euro. Cu aceste sume nu se poate face o vacanţă în adevăratul sens al cuvântului, spun specialiştii.
„Înseamnă că nu au avut nici măcar o săptămână, ci probabil doar un weekend şi nu au apelat la agenţii, ci au negociat singuri, la faţa locului”, spune Dragoş Răducan, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
El afirmă că, de altfel, aceasta este tendinţa acestui an: vacanţe foarte scurte şi improvizate, fără să fie achiziţionate pachete turistice. Preţul acestora a fost de minimum 450 de lei, ajungând până la 2.000 de lei pentru un sejur de 7 zile.
La 2 Mai stai la pensiune şi faci grătar în curte
O vacanţă poate fi relaxantă şi cu numai 1.000 de lei de familie - doi adulţi şi un copil de doi ani şi jumătate. Andreea M. a stat patru nopţi la o pensiune de două stele, aproape de plajă, în 2 Mai.
Din banii disponibili, ea a plătit cazarea - 80 de lei/noapte, masa, benzina şi chiar plimbările prin parcul de distracţii din Saturn. „Am mâncat în oraş doar de vreo trei ori. În rest, găteam la pensiune mai mult grătare, iar dimineaţa pregăteam gustări reci”, îşi aminteşte Andreea.
Bugetul restrâns nu i-a împiedicat