Tânărul bănăţean a studiat etnologia la Belgrad şi a devenit, la doar 32 de ani, în 2007, director la Muzeul Satului din Timişoara.
PROFIL
Născut. 3 septembrie 1975 (Deta)
Educaţie. Doctorand în etonologie (Oradea)
Experienţă. De 9 ani etnolog
Familie. Căsătorit, doi copii
Pasiunea pentru tot ce înseamnă „etno” vine de la lecturile din copilărie. „Întotdeauna famila este foarte importantă în educaţia unui om, însă nu din familie mi se trage pasiunea pentru etnologie. Nimeni din familie nu este etnolog, însă aveam o bibliotecă în casă în care erau şi lucrări din această zonă, care mi-au stârnit interesul”, a povestit Andrei Milin.
Timişoreanul a profitat de o ofertă şi a studiat etnologia la Belgrad, această ramură de studiu a sociologiei fiind mult mai dezvoltată în ţara vecină. „A fost o perioadă, în anii ‘60, când s-a scos sociologia din programa instituţiilor universitare. Implicit, au dispărut şi materiile conexe, printre care şi etnografia. De fapt, etnografia s-a predat în continuare, dar sub umbrela facultăţilor de filologie. Iar etnologia, ca ştiinţă, şi-a dobândit o independeţă destul de accentuată, mai ales la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX, odată cu prelucrarea datelor din marile imperii coloniale. Ca ştiinţă autonomă în mediul universitar s-a dezvoltat în preajma celui de-Al Doilea Război Mondial”, a explicat etnologul bănăţean.
În „branşă” din 2000
După absolvirea facultăţii, Andrei Milin s-a angajat la muzeu, iar în câţiva ani a ajuns şef de secţie, apoi director. „M-am angajat la Muzeul Banatului în 2000, unde am activat în cadrul secţiei de etnografie. Din 2003 am fost numit şef de secţie, pe vremea când se afla în bastionul Cetăţii. În 2006 s-au unit secţia de etnografie cu Muzeul Satului şi am fost numit director. În februarie 2007 a fost şi concurs pe post, concurs pe care l-am c