Cu multe zile înainte de Crăciun, comercianţii vor să dea lovitura şi cer preţuri aberante, la fel ca şi anii trecuţi.
Direcţia Silvică Galaţi vinde brazii confiscaţi cu preţuri cuprinse între 10 şi 20 de lei dar în pieţele gălăţene se cer preţuri cuprinse între 100 şi 150 de lei. Hectare întregi de brazi şi molizi sunt rase de pe faţa pământului, în fiecare an, pentru ca gălăţenii să poată avea un brad în casă de sărbători.
Este o mică afacere, care este pusă pe picioare doar pentru profitul rapid al unor administratori de firme.
În 2009, în toată ţara, vor fi tăiaţi 124.000 de brazi şi molizi, ceea ce spune cam totul despre măcelul la care sunt supuse anual pădurile din România. Galaţi şi Brăila nu au păduri de brazi şi molizi, dar primesc zeci de camioane cu conifere din judeţele Vrancea, Bacău şi Vaslui pentru a fi valorificate pe piaţă.
Nici în acest an nu se va face excepţie, chiar dacă vânzarea brazilor implică participarea la o licitaţie a societăţilor care doresc să comercializeze conifere.
Multe din firmele care ajung să vândă brazi pe piaţă nici măcar nu cunosc această prevedere legală.
Prin comparaţie, Direcţia Silvică Galaţi vinde coniferele confiscate la preţuri derizorii,în timp ce acestea se comercializează în pieţele gălăţene cu adaosuri care depăşesc 1.000% .
De pildă, brazii au preţuri între 20 şi 40 de lei, iar molizii pornesc de la 10 de lei şi pot ajunge până la 20 de lei.
Proprietarii de păduri sunt părtaşi la jaf
Gălăţenii care văd aceste preţuri rămân probabil şocaţi deoarece brazii şi molizii se vând în pieţe cu de opt, până la zece ori mai scump (comparativ cu preţul de achiziţie), ceea ce reprezintă, de fapt, speculă.
Poliţia şi Direcţia Silvică Galaţi vor demara de săptămâna viitoare o serie de controale în pieţele gălăţene pentru a vedea dacă brazii au fost tăiaţi şi transportaţi