Fără reducerea din provizioane a 25% din garanţii, băncile ar fi intrat pe pierderi, spune directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.
Reducerea provizioanelor prin aplicarea ajustării la valoarea restanţelor cu 25% din garanţia aferentă a venit într-un moment în care băncile aveau mare nevoie de o gură de oxigen. Altfel, profitul raportat de sistemul bancar la finele lunii septembrie, de 679 de milioane de lei, nu ar mai fi existat. "Suma dedusă, adică neprovizionată, a fost în septembrie de 2,4 miliarde de lei. Adică, diferenţa dintre expunerea ajustată şi cea neajustată, cea anterioară modificării de regulament, a fost mai mare decât profitul obţinut de băncile comerciale", a explicat Cinteză.
El a mai afirmat că modificarea regulamentului BNR prin acceptarea ajustării expunerii cu 25% din valoarea garanţiei reprezintă cea mai importantă schimbare legislativă din acest an pe sistemul bancar. Cu toate astea, băncile nu au trecut de "ce a fost mai rău", iar în 2010, situaţia din sistemul bancar s-ar putea înrăutăţi şi mai mult. "Personal, cred că 2010 va fi mai greu decât 2009, şi primele şase luni de anul viitor vor fi hotărâtoare pentru sistemul bancar din România. Norocul nostru că avem o solvabilitate ridicată, de 13,7%, dar aceasta ne arată şi o capacitate limitată de a face profit", a spus Cinteză la seminarul Eu-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor.
IMPOZIT MAI MIC
Grupul austriac Erste a trecut acţiunile pe care le deţine la BCR pe o altă companie deţinută de o firmă din grup, pentru o reducere de impozit, dar îşi menţine aceleaşi obligaţii faţă de bancă, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. "Există o prevedere în Austria că impozitul pe care îl plăteşte o companie pentru expunerea pe care o are pe o nepoată este cu 10% mai mic (...)