Grupul austriac Lasselsberger, care detine pe piata locala o fabrica de placi ceramice (gresie si faianta), la Cluj, ar putea fi nevoit sa nu mai foloseasca unitatea de productie vreme de trei ani, din cauza ca se afla in urmarire penala.
Potrivit legislatiei in vigoare, daca se constata ca persoana juridica urmarita penal se face vinovata de savarsirea unei infractiuni, se aplica o amenda, ca pedeapsa principala.
Amenda poate fi sustinuta de alte pedepse complementare, cum ar fi inchiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice pe o durata de trei luni pana la trei ani.
“In Codul Penal este pravazut faptul ca raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit, in orice mod, la savarsirea aceleiasi infractiuni”, spune Beatrice Onica Jarka, partener in cadrul casei de avocatura Cunescu Balaciu si Asociatii.
Totodata, daca o companie urmarita penal este gasita vinovata de cauzarea vreunei nereguli, se poate ajunge pana la dizolvarea acesteia, ca masura complementara la amenda.
“Pedeapsa complementara a dizolvarii persoanei juridice se aplica atunci cand persoana juridica a fost constituita in scopul savarsirii de infractiuni sau cand obiectul sau de activitate a fost deturnat in acest scop”, se arata in Codul Penal.
Filiala locala a grupului austriac Lasselsberger, cu afaceri de 45 mil. euro in 2008, se afla sub urmarire penala, dupa ce distribuitorul de placi ceramice Delta Distribution “a reclamat pierdut un instrument bancar pe care il lasase Lasselsberg pentru plata unor produse”, declarau recent, pentru Wall-Street, reprezentantii din Romania ai producatorului de gresie si faianta.
Intrarea sub urmarire penala a Lasselsberger Romania reprezinta cea mai recenta etapa a unor divergente existente intre cele doua companii.
Conflictul dintre parti a inceput in 2008,