Statul român s-a implicat în ultimul an în economie în mod elegant, minimal, chiar dacă la anumite presiuni s-au mai acordat ajutoare, a declarat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului băncii centrale, în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank.
„S-a încheiat acordul cu FMI în martie, s-a scutit de impozitare profitul reinvestit şi s-au acordat anumite garanţii, dar în acord cu Fondul. Cam asta a fost tot", a spus Croitoru, care este de părere că statul român nici nu a avut posibilitatea de a se implica mai mult. Şi asta pentru că „guvernul precedent a pus politica fiscală într-o poziţie imposibilă". „Am dezarmat armata înainte de război", a adăugat el.
Consilierul guvernatorului consideră că o implicare mai mare a statului român în economie ar fi avut un efect negativ asupra inflaţiei şi a cursului de schimb. „Mai multă implicare ar fi făcut rău inflaţiei şi monedei naţionale. În plus, nu am fi avut resurse", a explicat Croitoru.
Trebuie să reluăm creditarea
Reprezentantul BNR consideră că economia românească îşi va relua creşterea sustenabilă când va exista o creştere pe plan mondial, dar şi politici macroeconomice coerente.
Mai mult, el spune că economia românească se bazează pe consum, ca în toate celelalte ţări, acesta având o pondere de aproximativ 80% din PIB şi consideră că economia îşi va relua creşterea tot prin consum. „Nu se poate relua consumul sustenabil fără reluarea creditării. Speranţa mea este să fie reluată creditarea", a spus Croitoru. În România, intermedierea financiară (credite raportate la Produsul Intern Brut) este de 40% din PIB, în timp ce, în Uniunea Europeană, media este de 100%.
În plus, România va reduce foarte greu deficitul bugetar la 3% în următorii ani pentru că există o problemă structurală. Spre comparaţie, Anglia, care a acceptat să-şi ma