Anul 2001 a fost încă un an care, la Cluj-Napoca, a stat sub semnul conflictelor administrative şi politice. Primarul Clujului, Gheorghe Funar, a fost ridicat din birou şi dus cu forţa la audieri.
Vineri, 22 iunie 2001, ora 11.30. Şeful Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, colonelul Teodor Pop-Puşcaş, intră în biroul lui Gheorghe Funar şi îi solicită acestuia să îl urmeze.
Primarul refuză iniţial, astfel că este luat pe sus de doi angajaţi ai Detaşamentului de Intervenţie şi Acţiuni Speciale (DIAS) şi dus în maşina poliţiei. Întreaga scenă s-a petrecut sub ochii angajaţilor primăriei, care au încercat din răsputeri să blocheze reţinerea primarului, şi ai ziariştilor, chemaţi să participe la o conferinţă de presă.
Trei capete de acuzare
Decizia ca primarul să fie ridicat de poliţişti a fost luată în baza unui mandat de aducere, care avea înscrise trei acuzaţii, potrivit şefului poliţiei clujene. Funar era acuzat, pe de o parte, de abuz în serviciu, după ce sigilase, în luna mai, sala de şedinţe a Primăriei, pentru a împiedica organizarea şedinţelor de Consiliu Local, de denunţ calomnios, la o plângere depusă de fostul viceprimar Nicolae Ruja, dar şi de ultraj contra bunelor moravuri şi ofensă adusa autorităţii, după ce, înainte cu o zi, pusese pe mesele consilierilor locali ciolane de vită şi scobitori tricolore.
Retras între timp din Poliţie, Teodor Pop-Puşcaş a rememorat momentul despre care spune că a fost „probabil cel mai important al carierei”. „A fost o decizie importantă. Profesional, eram hotărât să o fac. Şi psihic. Ce m-a deranjat, însă, a fost că el a căutat să facă circ, cu atâta lume în primărie. Oricum, îi promisesem cu o seară înainte primarului, la telefon, că o voi face. I-am zis că, de-a lungul a 25 de ani în poliţie, am dus atâţia în spate, încât el nu ar reprezenta un impediment. Chiar l-am rugat