Ministerul Justiţiei a transmis Republicii Indonezia cererea de extrădare a lui Nicolae Popa, arestat provizoriu la data de 2 decembrie a.c., urmând ca reprezentanţii acestui stat să decidă, conform legii după care se guvernează, dacă-l vor extrăda sau nu. "Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti informează că cererea de extrădare din Republica Indonezia în România a cetăţeanului român Nicolae Popa (...) a fost transmisă, împreună cu documentele în susţinerea acesteia, Ambasadei României la Jakarta, (...) spre a fi remise autorităţilor indoneziene competente", se arată într-un comunicat al instituţiei, precizând că procedura de soluţionare a cererii de extrădare este guvernată exclusiv de legea Republicii Indonezia.
Extrădarea a fost solicitată în vederea punerii în executare a pedepsei închisorii de 15 ani aplicată inculpatului Nicolae Popa pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată şi delapidare.
Nicolae Popa este acuzat de săvârşirea unor infracţiuni economice, pe numele său fiind emis încă din ianuarie 2002 un mandat de arestare preventivă. În iunie a.c., pe numele său a fost emis un alt mandat, de executare a pedepsei închisorii, de data aceasta pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare, pentru care a fost condamnat la 15 ani de închisoare.
În fapt, cel în cauză la data de 18 septembrie 1998, în calitate de director general al unei societăţi comerciale a însuşit din depozit 65.359 acţiuni la valoarea de 25.376 lei/acţiune, pe care le-a remis unui intermediar în scopul de a fi vândute la un preţ de 765.000 lei/buc., prejudiciul creat fiind de aproximativ 50 de miliarde lei vechi, precizează IGPR.
Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosarul FNI pe 20 martie 2007, condamnându-i la închisoare pe cei 12 inculpaţi puşi sub acuzare în cauză. Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsă de