După ce lui Barack Obama i-a fost înmânat Premiul Nobel pentru Pace, în ceremonia de la Oslo, scriitoarea germană de origine română Herta Müller a primit, la Stockholm, premiul Nobel pentru Literatură pe 2009, în cadrul unei ceremonii unde au fost onoraţi majoritatea laureaţilor, de regele Carl al XVI-lea al Suediei.
Citiţi aici discursul Hertei Muller din ziua decernării premiului Nobel pentru Literatură pe 2009
Fragment din discursul scriitoarei Herta Muller:
"Niciun alt obiect din casa, nici chiar noi înşine, n-a fost vreodată la fel de important pentru noi ca batista. Utilizările sale au fost universale: ştergerea nasului, sângerări nazale, mâna, cotul sau a genunchiului lovite, plâns, sau a muşca din ea pentru a suprima plânsul.
O batistă rece, umedă pusă pe frunte pentru dureri de cap. Legată de la cele patru colţuri îţi proteja capul împotriva arsurilor solare sau a ploii. Dacă trebuia să-ţi aminteşti ceva îi făceai un nod pentru a-ţi împrospăta memorie. Pentru a căra plase grele, o înfăşurai pe mână ca să nu te doară. Când trenul pleca din gară, o fluturai în semn de la revedere. Şi întrucât cuvântul pentru "lacrimă" în dialectul nostru din Banat suna precum cuvântul românesc pentru "tren", scârţâitul vagoanelor pe şine îmi suna întotdeauna ca un plânset.
În sat, dacă cineva murea, imediat oamenii legau o batistă în jurul bărbiei sale, astfel încât gura lui să rămână închisă atunci când rigor mortis îi fixa muşchii feţei. La oraş, în cazul în care o persoană deceda pe strada, un trecător îi acoperea faţa cu o batistă, astfel încât batista devenea primul loc de pace pentru acel om mort. "
Urmăriţi Ceremonia de decernare a premiilor Nobel LIVE
În aplauzele întregii audienţe, care s-a ridicat în picioare când Hertei Müller i-a fost înmânată prestigioasa distincţie, scriitoarea a făcut o plecăc