Echipamente sportive din lemn, din perioada interbelică, care au fost folosite de sportivi mari ai judeţului sunt prezentate la expoziţia „Crăciunul- mirajul copilărie".
Vâlcenii care vor să redevină pentru o clipă copii au această ocazie vizitând expoziţia „Crăciunul - mirajul copilăriei", până pe 10 ianuarie 2009, deschisă la Muzeul Judeţean de Istorie. Expoziţia e realizată în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea şi Academia Olimpică din România. La expoziţie pot fi văzute echipamente sportive de iarnă din perioada 1880-1970. „E prima sanie de concurs din Râmnicu Vâlcea, care se conducea pe spate. Cu ea sportiva Sanda Toma a câştigat concursul «Săniuţa de Argint» şi medalia de aur în 1971, la Sinaia", spune Nicolae Dinescu, directorul Academiei Române, Filiala Vâlcea. Mai e o pereche de schiuri a profesoarei Mariana Kiopetzi cu care a câştigat medalia de aur la schi alpin în 1924, la Predeal şi una de patine care a aprţinut campioanei României Madi Marotineanu care a uimit întreaga Europă Centrală.
Două lumi diferite
Pe lângă echipamentele sportive pot fi admirate şi alte obiecte. „În două camere sunt prezentate două lumi diferite. Într-o încăpere e lumea satului cu obiceiurile de iarnă, iar în cealaltă cameră e lumea modernă de unde prezenţa lui Moş Crăciun e nelipsită", a declarat Liliana Beu angajată a muzeului. În lumea satului sunt costume tradiţionale populare, vechi de peste un secol, „Pluguşorul" împodobit cu care se merge la colindat, „Steaua", „Capra" şi „Sorcova". Nu lipsesc colindeţele (mere, nuci, covrigi, gutui şi turtă dulce). În lumea modernă e bradul împodobit, şemineul, mobilierul de epocă şi o vilă din turtă dulce îmbrăcată în frişcă şi ciocolată.
CASETĂ
Copiii răsplătiţi cu mere
Îmbrăcaţi în costume populare copii de la Grădiniţa Ostroveni Nr. 1 au susţinu