Un grup de 75 de ingineri şi arhitecţi s-au întrunit ieri, la Palatul Patriarhiei, pentru a discuta despre viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului, al cărei proiect a fost deja conturat.
Punte între Răsărit şi Apus
Preafericitul Daniel, prezent şi el la deschiderea simpozionului, a prezentat argumentele teologice pe baza cărora s-a făcut proiectul.
Astfel, „clădirea va trebui să îmbine forma de navă cu cea de cruce şi cu forma potirului, pentru că prin potir, trupul euharistic al lui Iisus Hristos se dăruieşte credincioşilor, care devin astfel trupul său mistic”, a explicat PF Daniel, citat de agenţia de ştiri Basilica.
Patriarhul a mai subliniat că, prin stilul său, catedrala trebuie să evidenţieze rolul ortodoxiei româneşti, de punte între Răsărit şi Apus.
Şapte ani de lucru, 5 niveluri, 38.000 de metri pătraţi
Cât despre detaliile tehnice ale Catedralei, acestea au fost discutate de arhitecţi şi ingineri, fără însă ca presa să aibă acces la simpozion.
Scopul principal a fost acela de a dezbate principiile de proiectare, caietul de sarcini şi condiţiile de selecţionare a firmei ce va executa lucrările, iar discuţia va continua şi astăzi. Aceasta este a treia manifestare dedicată proiectului, organizată de Sectorul „Catedrala Mântuirii Neamului”.
Execuţia este estimată la şapte ani, dintre care trei ani pentru faza de „roşu”.
Clădirea va totaliza 38.000 de metri pătraţi, pe cele cinci niveluri, iar cu această suprafaţă va fi de zece ori mai mică decât Casa Poporului.
Capacitatea bisericii va fi de 5.000 de locuri, însă alte 120.000 de persoane vor putea participa la slujbe în curte, unde vor fi amplasate permanent două ecrane-gigant.
Cost estimativ: 400 de milioane de euro
Deşi va fi amplasată la in tersecţia străzilor 13 S