Una dintre cele mai cunoscute afaceri romanesti cade victima crizei in urma esuarii discutiilor cu ING.
Grupul Flamingo International, al treilea jucator din retailul de electronice si electrocasnice, cu afaceri de 200 mil. euro in 2008, dar cu datorii totale de peste 75 mil. euro la finele anului trecut, a demarat procedurile pentru intrarea in insolventa a companiilor Flamingo International, Flamingo Computers, Flanco International si Flamingo Distribution pentru reoganizarea activitatii si pentru a se proteja fata de creditori, dupa ce ING Bank a inceput executarea silita pentru recuperarea unor datorii de 17,5 mil. euro.
Flamingo, unul dintre cele mai cunoscute branduri autohtone, este cea mai mare companie care intra in insolventa, intr-un moment in care toata lumea spera sa se evite un asemenea scenariu, care poate avea consecinte nedorite in intreaga piata.
Grupul, care are datorii de peste 30 mil. euro fata de trei banci, a incercat din rasputeri in ultimele luni sa evite intrarea in insolventa, actionarii si managerii companiei purtand negocieri intense cu bancile, furnizorii si proprietarii de spatii comerciale pentru restructurarea datoriilor. Loviturile primite au fost insa prea puternice, Flamingo inregistrand in primele noua luni o scadere cu 55%, la 63,7 mil. euro, si pierderi de aproape 15 mil. euro.
Sperantele de salvare ale retailerului s-au naruit in momentul in care ING Bank, cel mai mare creditor, a notificat retailerul ca in data de 9 decembrie va incepe executarea silita a garantiilor, in vederea recuperarii datoriilor.
"Saptamana trecuta au esuat negocierile de restructurare a datoriei la ING, care este finantatorul principal. Avem o mare parte din stocuri gajate pentru ei, iar ING a inceput executarea silita in 10 locatii", a declarat Adrian Olteanu, directorul general al retailerului, in cadrul unei confe