Se anunţă vremuri grele pentru bancheri. Din a doua jumătate a anului 2010, băncile elveţiene vor trebui să deţină lichidităţi mai mari, a anunţat banca centrală. Franţa şi Marea Britanie au decis impozitarea bonusurilor, iar creditele neperformante ar putea lua amploare. Noul set de măsuri, pe care îl pregăteşte banca centrală a Elveţiei, va asigura ce circulaţia lichidităţilor în sistemul bancar, a anunţat viceguvernatorul instituţiei, Phillip Hildebrand, citat de Wall Street Journal.
După prăbuşirea Lehmann Brothers, bancherii au îngheţat creditarea, fapt criticat de liderii mondiali. Ultima voce care a cerut băncilor să susţină economia, prin creditarea întreprinderilor, a fost cea a cancelarului german Angela Merkel.
Numeroase bănci şi instituţii financiare au primit ajutoare financiare din partea statelor de care aparţin, cum este cazul elveţienilor de la UBS, a britanicilor de RBS, a olandezilor de la ING sau a americanilor de la AIG. Franţa şi Marea Britanie vor să introducă un impozit de 50% pe bonusurile mai mari de 27.000 de euro primite de angajaţii din sistemul financiar bancar. Decizia ar putea atrage venituri suplimentare către buget, în valoare de peste 600 de milioane de euro.
Legislaţia austriacă prevede o reducere a impozitului de 10% pe care îl plăteşte o companie pentru expunerea pe care o are pe o “nepoată”. De aceea, Erste a trecut participaţia deţinută la BCR pe alte entităţi din grup.
CITIŢI ŞI:
Franţa şi Marea Britanie susţin reforma pieţei financiare
Bancher, angajez expert în credite neperformante
Cum luptă statele lumii cu criza