Ministerul Finanţelor se laudă că arieratele statului au scăzut cu 205 mil. lei în intervalul iunie-septembrie
Totuşi, firmele se plâng că ele nu şi-au primit banii de la stat, pe contracte sau din rambursarea TVA
În condiţiile în care Ministerul Finanţelor se împrumută aproape săptămânal de la bănci pentru a-şi achita dările, firmele se plâng că statul român nu-şi plăteşte datoriile către ei. Rambursarea TVA fiind problema principală dintre firme şi stat. Cu toate acestea, secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina a declarat că arieratele statului au scăzut cu 205 mil. lei în intervalul iunie-septembrie, la 1,338 mld. lei, iar Finanţele vor consulta experţii FMI pentru a stabili dacă este necesară o derogare de la prevederile acordului. Astfel, toţi ne întrebăm, unde au dispărut arieratele, dacă banii nu au ajuns la firme?
"În iunie, totalul a fost de 1,543 mld. lei, iar la sfârşitul lunii septembrie soldul a ajuns la 1,338 mld. lei. Practic, datoriile s-au redus faţă de iunie", a spus Gherghina, care a precizat că urmează să se consulte cu experţii FMI pentru a stabili dacă va fi necesară o derogare de la prevederile acordului cu instituţia financiară internaţională în această privinţă, informează Mediafax.
Statul recurge la şiretlicuri
Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florea Pârvu, susţine că statul nu şi-a plătit datoriile către firme, şi nu ştie cum de au scăzut arieratele în aceste condiţii. ''Statul nu şi-a plătit el datoriile către pensionari, dar către firme. Scăderea aceasta este infimă, faţă de arieratele totale pe care le are statul de achitat, şi trebuie să ţinem seama că sunt doar datoriile către persoanele juridice, cu capital privat. Gândiţi-vă la cât ajung arieratele dacă includem şi datoriile către persoanele fizice. Totuşi, n