Cererea de credite ipotecare a crescut uşor în trimestrul III pe fondul programului Prima Casă, însă sub aşteptările băncilor, care estimează pentru ultimul trimestru al acestui an sporirea cererii faţă de perioada precedentă, arată un sondaj BNR efectuat în rândul băncilor.
Astfel, doar 12% dintre bănci au resimţit o creştere a numărului de cereri de împrumuturi, tendinţă ce a revenit după aproximativ un an în care au avut loc corecţii semnificative ale preţurilor imobilelor şi ale terenurilor, susţin bancherii.
"Principalul catalizator al revenirii se regăseşte în demarare programului guvernamental Prima Casă. Posibilii factori care au frânat cererea vizează incertitudinile de pe piaţa imobiliară, aşteptările populaţiei privind situaţia financiară şi şomajul în următoarele 12 luni şi restrângerea ofertei de credit prin înăsprirea standardelor şi a termenilor creditării", arată sondajul Băncii Naţionale a României (BNR).
Cu toate acestea, băncile au relaxat uşor standardele de acordare a împrumuturilor în trimestrul al treilea pentru creditele ipotecare, în perioada următoare bancherii aşteptându-se la o evoluţie similară. În privinţa termenilor creditării, băncile au relaxat unii factori, cum ar fi diferenţialul de dobândă a creditului faţă de rata ROBOR la o lună, ponderea maximă a serviciului datoriei lunare în venit şi prin creşterea împrumutului ca pondere în valoarea garanţiei, arată sondajul.
Băncile continuă să se aştepte la ieftinirea imobilelor
Trei sferturi din băncile de pe piaţă au raportat în trimestrul al treilea o scădere a preţului la imobile, tendinţă care va continuă şi în ultima parte a anului, conform aşteptărilor a 65% dintre bănci, se mai arată în sondajul BNR.
"Preţul locuinţelor îşi menţine tendinţa descrescătoare pe care s-a înscris în urmă cu un an şi confirmă în mare măsură aşteptările anterioare a