Felul în care preşedinţia semestrială spaniolă a UE va colabora, de la 1 ianuarie, cu noul şef al Consiliului European, Herman Van Rompuy, va inspira viitoarea relaţie dintre cele două instituţii. Sursa: Reuters
Din acest punct de vedere, „Spania va stabili precedente”, a declarat, marţi, Diego Lopez Garrido, secretarul spaniol de stat pentru Afaceri Europene, citat de portalul „Euractiv”.
Comentatorii au arătat că mandatul Madridului va fi marcat de faptul că se desfăşoară într-un context legal inedit, stabilit de Tratatul de reformă al UE. Noile reguli introduse de document nu stabilesc cu claritate modul de colaborare al preşedinţiei semestriale cu preşedintele permanent al Consiliului European. Tocmai de aceea, mandatul spaniol va fi unul important pentru UE.
Vorbind la Bruxelles despre priorităţile preşedinţiei spaniole, Garrido a subliniat că Madridul va face trecerea de la „vechiul model Nisa la era noului Tratat de la Lisabona”. El a precizat că una dintre misiuni va fi aceea de a oferi vizibilitate şi de a întări rolul jucat de Herman Van Rompuy şi de diplomatul-şef al UE, Catherine Ashton. Oficialul de la Madrid nu a uitat însă să adauge, potrivit EUObserver, că şi Spania va juca, „bineînţeles”, un „rol relevant”.
Priorităţile spaniole: locuri de muncă şi economie
Planurile preşedinţiei spaniole pentru mandatul de şase luni pun pe primul loc recuperarea economică şi crearea de locuri de muncă. Madridul are un motiv bine determinat pentru aceste scopuri. Şomajul din Spania atinge în acest moment 19,3%. În acelaşi context economic, un important scop al preşedinţiei spaniole este aprobarea de noi mijloace de supraveghere a pieţelor financiare.
O altă prioritate anunţată marţi de oficialul de la Madrid este ceva mai complexă - implementarea Tratatului de la Lisabona. În acest context,