Cristian Tabără pune degetul pe „rănile" presei româneşti, arătând de ce suferă cu adevărat mass-media de azi: vorbeşte mai mult decât ascultă şi scrie mai mult decât citeşte.
Vă place înfăţişarea presei româneşti de astăzi? Pentru a da un răspuns în cunoştinţă de cauză, l-am invitat „La masa Adevărului" pe un apreciat om de televiziune, care s-a remarcat de-a lungul timpului prin rigurozitate profesională şi decenţă.
Cristian Tabără, trecut de curând de la PRO TV la postul public de televiziune, spune ce îl deranjează în breasla din care face parte de atâţia ani. El crede că jurnalismul de sentinţă este toxic pentru societate şi că, din nefericire, acesta a câştigat teren. Tabără face o analiză dură, dar obiectivă a stării mass-media, neezitând să le atragă atenţia celor care „se gudură mai mult decât li se cere".
Realizatorul nu mai vrea să vadă dinţi încleştaţi şi pumni strânşi într-un spaţiu ce ar trebui să fie al dezbaterii. Cristian Tabără nu lasă netaxată nici incompetenţa trădată de anumite personaje cu pretenţii de formatori de opinie. Totuşi, el crede că, peste cinci ani, presa noastră va arăta mult mai bine.
CARTE DE VIZITĂ
•Cristian Tabără s-a născut la 30 noiembrie 1967, la Oradea.
•A absolvit Facultatea de Mecanică a Politehnicii din Timişoara (1992).
•Este licenţat în Teologie Ortodoxă la Universitatea din Oradea (1996).
•Şi-a început cariera de jurnalist la „Gazeta de Vest" din Timişoara.
•S-a consacrat la PRO TV şi a primit numeroase premii pentru emisiunile realizate.
•Relativ recent a câştigat prin concurs postul de director al Departamentului Film din cadrul TVR.
„Avem de-a face cu un public năzuros"
Adevărul: Se mai poate face presă de calitate în contextul actual din România?
CristianTabără: Cred că da, cred că se poate face, dar cu o infinită grijă şi cu o echilibristică de