Un raport realizat de organizaţia non-guvernamentală Amnesty International arată că drepturile omului nu sunt luate în seamă de către autorităţile republicii islamice. Sursa: EPA Photo
Lucrarea semnată de reprezentanţii organizaţiei denunţă abuzurile pe care le-au suferit persoanele care au contestat rezultatele alegerilor prezidenţiale din luna iunie a acestui an. Potrivit cercetării Amnesty International, drepturile omului nu sunt principii de respectat pentru organismele statale din Iran.
Oficialii iranieni au respins acuzaţiile cu privire la nerespectarea drepturilor omului şi au declarat că asemenea denunţuri sunt motivate politic. Cu toate acestea, mii de persoane au fost arestate şi alte câteva zeci au murit în urma operaţiunilor forţelor de ordine, care au avut ca scop înăbuşirea protestelor protestelor izbucnite după realegerea lui Mahmud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte.
Abuzuri în închisoare
Raportul Amnesty International cuprinde mărturii ale unora dintre cei arestaţi. Aceştia reclamă tratamentele aspre la care au fost supuşi în cursul perioadei de detenţie. Unul dintre cei intervievaţi a declarat că a fost bătut şi ars cu ţigara. Un altul a dezvăluit că fusese ameinţat de forţele de ordine că va fi violat.
"M-au ars cu ţigara în zona ochilor, pe gât, pe cap. M-au ameninţat că voi fi executat şi apoi m-au umilit", a spus Ebrahim Mehtari, student la informatică. Mehtari, în vârstă de 26 de ani, a fost acuzat că a utilizat reţeaua Facebook şi că a participat la protestele antiguvernamentale organizate după alegeri.
Potrivit raportului Amnesty INternational, după cinci zile petrecute în arest, studentul iranian a fost forţat să semneze o declaraţie falsă şi a fost eliberat.
Reprezentanţii opoziţiei din Iran au denunţat în mai multe rânduri abuzurile din centrele de d