Sute de muncitori ai companiei Bechtel ar putea rămâne şomeri după încheierea contractelor pe perioadă determinată. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi Bechtel nu au cotizat la Casa Socială a Constructorilor, care ar trebui să-i ajute financiar pe muncitorii sezonieri din domeniu. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă spun că muncitorii au dreptul la şomaj din moment ce au contribuit lunar la buget.
Judeţul Cluj riscă să aibă o explozie a ratei şomajului dacă angajaţii companiei Bechtel, circa două mii, vor fi „direcţionaţi" să obţină ajutor de şomaj. AJOFM va trimite hârtii oficiale, iar dacă disponibilizările colective de la Bechtel se vor confirma, îi va acţiona în instanţă pe reprezentanţii companiei şi pe cei ai sindicatelor.
AJOFM va trimite hârtii oficiale pentru lămurirea situaţiei contractelor, iar dacă muncitorii ale căror contracte expiră vor solicita ajutor de şomaj, AJOFM va acţiona în instanţă reprezentanţii companiei Bechtel şi pe cei ai sindicatelor implicate.
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă apără legalitatea contractelor. Potrivit lui Emilian Roşca, directorul ITM Cluj, angajaţii Bechtel au drept legal la indemnizaţia de şomaj având în vedere că au contribuit la bugetul de asigurări sociale.
Un drept sau o obligativitate
Aderarea la Casa Socială a Constructorilor, care i-ar fi protejat pe angajaţii Bechtel, asigurându-le 75 la sută din salariu, este doar un drept a societăţilor de construcţii, nu o obligativitate.
Directorul Casei Sociale a Constructorilor, Mihai Damian, spune că nu există metodă de impunere a prevederilor legislative care stipulează aceste contribuţii.
„CNADNR trebuia să plătească 0,5 la sută din valoarea contractului, ceea ce ar fi dus probabil şi la contribuţia din partea constructorului, de 1,5 la sută din valoarea producţiei încasate, a