Concertul de mâine seară, de la ora 19.30, de la Casa de Cultură a Studenţilor , deschide turneul trupei. Dedicat Crăciunului şi aniversării a 20 de ani de la Revoluţie, concertul va fi prezentat, între 12 şi 18 decembrie, la Paris şi Luxemburg.
Concertul „În căutarea Europei-Libertatea muzicii“, prezentat de trupa Truverii, este un spectacol de muzică veche, din secolele 13-18, din ţări precum Franţa, Italia, Spania, Anglia, Irlanda şi România.
Interpreţii Carmen Mărunţelu, Alexandra Stoenescu, Sandra Ana Găitan şi Gabriel Bălaşa, conduşi de Mihai Serghei Todor, readuc în actualitate piesele comedeianţilor de altădată. Ei folosesc o mare varietate de instrumente tradiţionale, vechi de sute de ani.
Scoici tărtăcuţe şi vioara săracului
Cel care ştie povestea fiecărui instrument şi o spune cu răbdare este şeful trupei, Mihai Serghei Todor. Apoi exemplifică ce fel de sunete scoate fiecare instrument, în parte. „Acesta este un tâlf, care produce nişte efecte sonore aparte“, spune Mihai luând în mână un fel de tărtăcuţă, pe care a cumpărat-o, cu 80 de lei, de la un meşter popular. Apoi a trecut la un aduf, un instrument de percuţie.
A prezentat un fel de bâtă şi a spus: „Acesta este un arbore al ploii. Este golit pe dinăuntru pentru a fi umplut cu nişte seminţe. Când îl ridici, se aude cum curg seminţele, ca o ploaie“. Un alt instrument tradiţional, originar din Italia, este şi vioara săracului, care constă în două beţe şi tăbliţe acustice, care prin frecare produc un sunet melodios. Şi tot prin frecare, cântă şi două cochilii de scoici oceanice. În colecţia de instrumente se mai afla ocarină, caval, flaute, mandoline, chitare, viori, tamburine, castaniete, clopoţei, etc.
“Omule, pomule”un cântec dacic
În repertoriul trupei Truverii se află melodii vechi de sute de ani. „Noi căutăm să facem cunoscute vechile cântece pentru că