Autorităţile spun că vaccinul antipandemic protejează împotriva bolii, a pierderii sarcinii şi chiar a morţii, dar el nu este încă testat pe gravide. Ministerul Sănătăţii cheamă gravidele la imunizare, dar numai cu voie de la ginecologi. Aceştia nu-şi asumă, însă, vaccinul, pentru că se tem de efectele lui secundare.
Îngrijorate de evoluţia gripei noi, femeile însărcinate sunt într-o mare dilemă. Ele au de ales între îndemnul Ministerului Sănătăţii (MS) de a se vaccina şi acela de a încerca pe corpul lor un produs încă netestat pe gravide.
Singurii în care au încredere, medicii ginecologi, nu le recomandă imunizarea, pentru că nici ei nu s-au confruntat până acum cu riscurile unei pandemii. Teama a crescut în rândul viitoarelor mame după ce cinci femei diagnosticate cu gripa porcină au fost nevoite să nască prematur sau să facă avort, iar alte două gravide din Maramureş au fost internate în spital şi sunt de ieri în stare gravă.
Ministerul Sănătăţii a transmis direcţiilor de sănătate publică să înceapă vaccinarea femeilor însărcinate, considerate una dintre grupele cele mai expuse la îmbolnăvire şi care dezvoltă forme severe ale bolii.
Ministerul a invocat ultimele recomandări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a cerut statelor în care se dezvoltă pandemia să înceapă imunizarea şi a acestei categorii de risc. „Se recomandă vaccinarea cu vaccin gripal cu tulpină pandemică Cantgrip în trimestrul II sau III de sarcină.
Vaccinarea propriu-zisă se va efectua în cabinetul medicului de familie", se spunea în adresa ajunsă la DSP Botoşani.
Numai că circulara semnată de secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel mai conţinea o precizare: „Le-am cerut ca vaccinul să fie făcut numai la indicaţia şi recomandarea medicului ginecolog, singurul care poate calcula riscul obstetric".
Aici a început controversa. Medicii de fa