Gheorghe Brânză, din Constanţa, s-a spânzurat marţi fiindcă nu şi-a mai putut plăti datoriile pe care le avea la cămătari. Anunţurile de împrumuturi rapide s-au înmulţit pe criză. Cum nu sunt ilegale, mulţi îşi pierd casele, maşinile sau îşi iau viaţa când presiunea dobânzilor devine prea mare.
Gheorghe Brânză (52 de ani) a murit spânzurat marţi dimineaţă, în garajul socrilor săi. El a fost găsit abia a doua zi, când un vecin a alertat rudele. Bărbatul a avut mai multe afaceri, dar care i-au adus numai datorii. „A fost pe cai mari acum câţiva ani. A avut o discotecă, un centru de colectare de fier vechi. Dar a intrat în datorii, avea de dat bani la cămătari. De-asta cred că s-a omorât", a spus un vecin.
Gheorghe Brânză a fost îngropat ieri la cimitirul din Năvodari. La înmormântare au participat zeci de persoane care l-au condus pe ultimul drum. În faţa maşinii mortuare mergeau prietenii celor două fete ale sale ţinând coroane de flori. Familia lui Gheorghe Brânză a refuzat să facă orice fel de declaraţie cu privire la datoriile pe care bărbatul le avea la cămătari.
Împrumut pentru viaţă
Casa unei familii din comuna timişoreană Cenei este „vânată" atât de bănci, cât şi de un cămătar. Drama familiei Mircov a început în anul 2006, după un împrumut luat pentru a plăti tratamentul unuia dintre copii, diagnosticat cu cancer.
„Nu mai aveam nici bani de mâncare. Am luat 14.000 de euro de la cămătar. Băncile nu ne mai dădeau bani, pentru că aveam prea multe datorii. Ce puteam să fac? Să dau în cap? Aş fi făcut orice să-mi salvez copilul", a spus Duşan Mircov. Vlad a murit însă în urmă cu un an, iar familia este acum terorizată de cămătar şi de reprezentanţii băncilor. Cămătarul vrea casa, băncile la fel.
„Nu fac plângere, pentru că mi-am asumat acest împrumut. O să-mi fac un cort în câmp. Familia mea nu vrea să ne mutăm acolo, de ruşine. Mi