Cum vor sa iasa producatorii americani de automobile din criza? Simplu. Construiesc modele inspirate de piata europeana.
Clientii americani au inceput sa cumpere masini din ce in ce mai mici, in comparatie cu SUV-urile imense si care consuma prea mult, iar cei mai importanti producatori, Ford, General Motors si Chrysler, folosesc mai des platformele dezvoltate, initial, pentru piata europeana, relateaza MSNBC.com.
De exemplu, Ford a supravietuit mult timp pe spatele camionetelor F-Series si a automobilelor utilitare Explorer, neacordand prea mare atentie autoturismelor mai mici. Un motiv a fost si faptul ca ar fi costat aproximativ un miliard de dolari sa adauge o masina precum Fiesta la gama sa, iar profiturile de pe urma vanzarii unor astfel de modele nu ar fi justificat investitiile.
Astfel, producatorii japonezi si coreeni au reusit sa acapareze o mare parte din piata masinilor de dimensiuni reduse din SUA.
"Incercam sa schimbam mentalitatea cu aceasta masina", a spus Moray Callum, seful departamentului de design al Ford, despre Fiesta. Cu acest model, Ford se indeparteaza de la masinile sale "clasice", oferind un hibrid intre o berlina si un hatchback, cu un design mai modern.
Fiesta a fost construita pe o platforma dezvoltata de colaboratorul japonez Mazda Motor, pe care, de altfel, o imparte cu modelul Mazda 2. Insa, inainte de a ajunge in SUA, platforma a suferit transformari masive in Europa, fiind, apoi, modificata, pentru a respecta standardele americane pentru siguranta si emisii de noxe.
Ford spera sa vanda peste 600.000 de modele din noul Fiesta, la nivel mondial, si sa construiasca un milion de autoturisme pe aceeasi plaforma. Astfel, compania va face economii importante, care ii vor permite adaugarea unor optiuni in plus, cum ar fi controlul stabilitatii si sapte airbag-uri, care,