Gheorghe Bilţ are o colecţie întreagă de biserici în miniatură la el acasă. Băimăreanul sculptează de peste 20 de ani. Deşi stă pe o adevărată „mină de aur", el nu vrea să-şi vândă niciuna dintre operele sale, ci le lasă moştenire nepoţilor.
Gheorghe Bilţ, de 72 de ani, este originar din Vişeu de Sus. Timp de 41 de ani a fost CFR-ist cu „acte în regulă", fiind maistru de căi ferate. Meseria l-a adus în Baia Mare, iar de atunci, lemnul prinde viaţă în mâna lui. Nu a urmat vreo şcoală de specializare în domeniul sculpturii şi spune că arta cioplirii lemnului o moşteneşte oarecum de la tatăl lui. „Mergeam cu tata şi un unchieş de-al meu la construit de case tradiţionale maramureşene, aşa cum se întâlnesc la tot pasul peste Deal. De atunci am prins dragoste pentru lemn şi pentru... construcţii", povesteşte Gheorghe Bilţ. Astfel, bărbatul, ajuns în Baia Mare, vroia să ducă mai departe acest meşteşug, doar că... în miniatură.
Bisericile sunt făurite din tei şi salcie
Camera meşterului Bilţ este plină cu obiecte de artizanat ce au ieşit din mâinile lui. Puse la loc de cinste, pe dulap şi pe masă, cele aproape 20 de obiecte de artizanat stau mărturie faptului că bărbatul şi-a luat în serios această pasiune. „Majoritatea dintre lucrările sculptate sunt biserici, pentru că întotodeauna acestea m-au fascinat. Cel mai mult mă mândresc cu biserica de lemn din Şurdeşti", spune Gheorghe Bilţ. Pe lângă aceasta, cei care trec pragul meşterului pot admira alte şapte biserici de lemn ce sunt incluse în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, şi anume bisericile din Budeşti, Deseşti, Bârsana, Poienile Izei, Ieud Deal, Plopiş şi Rogoz. Mai mult, printre sculpturile lui Bilţ se numără şi două obiective ale oraşului Baia Mare: Turnul Măcelarului şi Turnul lui Ştefan. Micile opere de artă sunt realizate din „lemn moale", după cum spune Gheorghe Bilţ. „Le-am