Aditivii care declanşează dezintegrarea plasticului conţin şi metale grele
Scapă de ecotaxă doar pungile care fac dovada biodegrabilităţii
La un an de când a introdus controversata ecotaxă pe pungile de plastic, Ministerul Mediului a decis să scoată bani şi din pungile oxo-degradabile, fabricate din plastic îmbogăţit cu aditivi care declanşează dezintegrarea plasticului, considerând că acestea nu respectă standardele de biodegradabilitate din cauza metalelor grele pe care le conţin.
Potrivit unui ordin al Ministerului Mediului, publicat deja în Monitorul Oficial, pentru a fi considerate biodegradabile şi, implicit, scutite de la plata ecotaxei de 0,2 lei, pungile produse sau importate vor trebui să se conformeze standardului românesc de clasificare a materialelor biodegradabile folosite la fabricarea sacoşelor - SR EN 13432, armonizat cu cel european EN 13432. Potrivit acestui standard, pungile oxo-degradabile comercializate în România nu mai pot fi scutite de ecotaxă, deoarece până în prezent niciun material oxo folosit la fabricarea sacoşelor nu a demonstrat respectarea acestui standard în urma unor analize în laboratoare certificate.
Piaţa este invadată de false pungi biodegradabile
Ordonanţa prin care s-a introdus ecotaxa a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut, dar nu a fost însoţită de o metodologie concretă în privinţa standardelor aplicate pentru biodegradabilitate. Potrivit Agent Green, producătorii şi importatorii de sacoşe au interpretat legislaţia doar în favoarea profitului şi au permis ca piaţa să fie invadată în acest an de false pungi biodegradabile.
"Acestea sunt pungile oxo-degradabile care în realitate sunt tot plastic ordinar (polietilenă) şi care în plus conţin aditivi ce declanşează dezintegrarea plasticului în fragmente mai mici. Aditivii folosiţi la fabricarea acestor pungi conţin