Obama a primit Premiul Nobel pentru Pace, cu „o profundă recunoştinţă şi o mare umilinţă”, în cadrul ceremoniei de la Oslo. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
El a afirmat că de multe ori războiul este necesar pentru a combate răul de pe planetă şi pentru a asigura securitatea Statelor Unite, dar a şi deplâns costul uman al conflictelor armate.
În discursul său, Obama a afirmat că Statele Unite nu trebuie să îşi sacrifice idealurile faţă de inamicii ţării, dând asigurări că nu există nicio ambiguitate asupra datei de iulie 2011 pentru retragerea trupelor din Afganistan.
Acesta ridică premiul pentru pace la doar câteva zile după ce a anunţat suplimentarea trupelor în Afganistan. El primeşte şi o medalie şi un cec de un milion de euro.
„Nu mă îndoiesc că sunt alţii care ar fi meritat acest premiu”, a declarat Obama la o conferinţă care a precedat acordarea acestui premiu.
Şeful de stat american s-a angajat să continue politica sa de consolidare a păcii şi a securităţii în lume, de stabilizare a Afganistanului şi de luptă contra schimbărilor climatice, la care se adaugă efortul de a scăpa planeta de armele nucleare. „Scopul meu nu este să câştig un test de popularitatea sau vreun premiu, fie el şi Nobelul”, a spus acesta, subliniind că dacă va reuşi în ceea ce şi-a propus criticile la adresa lui se vor diminua.
Moştenirea celor două războaie
De doar 11 luni preşedinte şi fără un succes diplomatic major şi cu o moştenire de două războaie în Irak şi Afganistan, Obama va primi prestigioasa recompensă de la preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland. Pe 9 octombrie Comitetul Nobel a uimit lumea întreagă dar şi pe laureat când a anunţat numele câştigătorului. Acum, două luni mai târziu, decizia încă mai stârneşte critici.
Doi americani din trei