O lucrare a artistului Ingo Glass, „Portalul”, a fost inaugurat azi în apropierea Complexului Studenţesc din Timişoara. Acesta este prima sculptură monumentală contemporană care populează oraşul de pe Bega, în cadrul proiectului „Timişoara XXI”, iniţiat de Fundaţia InterArt Triade cu sprijinul municipalităţii. Sursa: Adi Pîclișan Iniţiatorii proiectului „Timişoara XXI” vor să populeze cu sculpturi create de cei mai în vogă artişti contemporani zonele din Timişoara în care s-a omis prezenţa unui element estetic.
Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, lucrările vor fi amplasate în cartierele de blocuri aride, fie în faţa unor instituţii pe cale să-şi creeze identitatea – hoteluri, bănci, centre comerciale, sau pe anumite trasee care să constituie jaloane culturale interesante pentru cetăţeanul oraşului sau pentru turişti, în scuaruri ori pe malul canalului Bega.
Operele, înalte de câţiva metri, au fost donate, după Revoluţie, Fundaţiei InterArt Triade, iar aceasta le donează acum oraşului.
Avangardist printre transavangardişti
Timişorean şvab la origini, sculptor şi scriitor de limba germană, Ingo Glass a fost alungat din România în 1979, de către Securitate, şi s-a stabilit în Germania, ajungând unul dintre cei mai cunoscuţi artişti europeni. S-a întors în România după 1990, la invitaţia fostului primar Viorel Oancea, de a construi un monument în cinstea martirilor Revoluţiei.
Este considerat un reprezentant al artei concrete şi avangardist printre transavangardişti. Creaţiile artistului au ajuns în muzee, colecţii personale şi parcuri din Germania, Austria, SUA, Japonia, Polonia sau Ungaria.
Ultima sa lucrare figurativă a fost executată în 1966, când a terminat facultatea, mai precis lucrarea de diplomă. Ingo Glass este unul dintre fondatorii Muzeului de Artă Vizuală din Gal