De Ziua Terra Madre sunt organizate degustări şi târguri de produse la Târgu Mureş şi Sighişoara.Acţiunile apără biodiversitatea în procesul de producere a hranei, precum şi cultivarea de tradiţii şi obiceiuri culinare vechi.
La Târgu Mureş, celebrarea zilei Terra Madre, eveniment desfăşurat simultan în peste 1.000 de locaţii din lume, are loc de la ora 18.00 la crama „La Mitică”. Mircea Munteanu, unul dintre iniţiatori, asigură că produsele sunt proaspete şi preparate pe loc.
„Prăjiturile sunt coapte în cuptor cu lemne, ca şi pâinea. Se degustă ţuică de casă şi vinuri, se citesc fragmente literare cu referire la obiceiuri culinare, şi se proiectează filme documentare specifice”, a explicat Mircea Munteanu. Însă vedeta e un porc de 120 de kg, proaspăt tăiat în satul Daia din comuna Bahnea.
„Va fi o gustare format din caltaboşi, sângerete, jumeri şi ceapă. Lângă ea o ţuiculiţă. Felul doi va fi o tocăniţă făcută după tradiţie cu mămăliguţă, dar şi cu salată asortată de varză, conopidă şi gogonele. Tocăniţa se face din carne grasă şi macră, fără ulei şi ceapă, condimente şi usturoi. Ca băutură va fi vin de casă alb sec, pentru că mâncarea e grea”, a spus Colcsar Eugen, bucătar la crama „La Mitică”.
Sighişoara slow food
După nouă ediţii desfăşurate la Braşov, Târgul de produse tradiţionale româneşti va fi organizat pentru prima dată la Sighişoara, mâine, cu ocazia Zilei Terra Madre. Târgul Slow Food Sighişoara va fi o piaţă volantă de produse alimentare vândute chiar de producători, în Parcul Central.
„Cei interesaţi sunt îşi pot cumpăra bucatele pentru masa de Crăciun de la producătorii care păstrează în mod real tradiţiile", spune primarul Dorin Dăneşan. Câteva dintre atracţiile târgului sunt gemurile şi murăturile de Saschiz, ceaiuri, siropuri, zacuscă şi dulceţuri de la Criş, prăjituri de Turda, turtă dulce din Bonţida,