Un consorţiu format din grupul anglo-olandez Shell şi Petronas din Malaezia a obţinut dreptul de exploatare a unui uriaş zăcământ de petrol din sudul Irakului, Majnoun, devansând la licitaţie principalul concurent, operatorul francez Total, transmite AFP. Autorităţile irakiene au scos la licitaţie dreptul de exploatare a zece zăcăminte petroliere, dintre care cinci urmează să fie atribuite astăzi, iar restul mâine, rezervele de la Majnoun fiind estimate la 12,58 miliarde de ba
Un consorţiu format din grupul anglo-olandez Shell şi Petronas din Malaezia a obţinut dreptul de exploatare a unui uriaş zăcământ de petrol din sudul Irakului, Majnoun, devansând la licitaţie principalul concurent, operatorul francez Total, transmite AFP.
Autorităţile irakiene au scos la licitaţie dreptul de exploatare a zece zăcăminte petroliere, dintre care cinci urmează să fie atribuite astăzi, iar restul mâine, rezervele de la Majnoun fiind estimate la 12,58 miliarde de barili.
Consorţiul, la care Shell deţine o participaţie de 60%, iar Petronas 40%, a propus o remuneraţie de 1,39 de dolari pe baril şi aducerea producţiei la nivelul de 1,8 milioane de barili pe zi în decurs de şase ani.
Shell-Petronas a învins grupul francez Total, asociat cu CNPC din China (cu o participaţie de 43%), care a solicitat 1,75 dolari pe baril şi s-a angajat să aducă producţia la 1,405 milioane barili pe zi.
În prezent, producţia de la Majnoun, situat în apropierea graniţei cu Iranul, este de numai 45.900 de barili pe zi.
Rezerve de 40 de miliarde de barili
La licitaţiile de atribuire a exploatării celor zece zăcăminte de petrol s-au înscris 44 de companii.
Sâmbătă urmează să fie atribuit un alt zăcământ major, Qourna-Ouest 2, cu rezerve evaluate la 12,8 miliarde de barili.
Rezervele totale estimate pentru cele zece zăcăminte sunt de 41,2 miliarde de barili, ia