Frunzele cărnoase ale acestei plante conţin mai toate vitaminele şi mineralele necesare organismului. De aceea, aloe vera este considerată printre cele mai bune remedii naturale care întăresc sistemul imunitar.
Planta de aloe vera are o compoziţie complexă. Ea conţine peste 270 de vitamine, minerale, enzime şi aminoacizi care contribuie la menţinerea unui tonus bun. Remediile din aloe sunt recomandate în special vârstnicilor, care au de obicei un sistem imunitar slăbit, dar şi persoanelor aflate în convalescenţă, pentru a grăbi vindecarea.
Stimulează anticorpii
Substanţele din aloe vera influenţează producţia şi activitatea celulelor sistemului imunitar. Remediile din această plantă mobilizează celulele macrofage şi monocitele, care identifică şi distrug agenţii patogeni.
Aloe vera stimulează, de asemenea, producţia de anticorpi de către celulele B. Acest remediu natural ajută şi la eliminarea din organism a radicalilor liberi produşi în urma proceselor metabolice sau proveniţi din mediul exterior (poluare, fumat, aditivi alimentari), înainte ca ei să afecteze sănătatea.
Are efect antibacterian
În compoziţia acestei plante se găseşte acid caprilic, o substanţă cu proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice. Ea poate regla, de asemenea, dezechilibrele dintre bacteriile „bune" şi cele „rele" din stomac şi din intestine.
Tinctură, macerat sau sirop
Dacă vrei să stai departe de răceală şi de gripă în acest sezon, urmează o cură cu unul dintre preparatele cu aloe vera: tinctură, macerat la rece, sirop sau gel. Tinctura se prepară cu frunze proaspete de aloe. Planta folosită trebuie să aibă minimum trei ani, pentru că atunci conţine cantitatea maximă de vitamine şi de minerale.
Se zdrobesc frunzele cu un tocător de lemn sau se mărunţesc cu mâna, se pun într-un borcan de sticlă, care se umple trei sferturi, iar