Oamenii de stiinta de la Rice University si Baylor College of Medicine au descoperit ceea ce ei considera a fi slabiciunea principala a virusului A/H1N1, neindentificata pana acum de experti. Specialistii in biochimie si biologie moleculara au reusit sa demonstreze modul in care actioneaza un receptor al virusului care ataca sistemul imunitar, comparand structura genetica a virusului gripei noi cu cea a pandemiei de gripa spaniola din 1918, in urma careia au murit cel putin 50 de milioane de oameni din intreaga lume.
Astfel, analizand peste 300 de fragmente ale virusului H1N1, expertii au gasit o proteina de pe suprafata virusului – hemaglutinina (o substanta de natura proteica, capabila sa determine aglutinarea hematiilor) – care permite virusului sa se agate de celulele sanatoase si sa atace sistemul imunitar al organismului infectat. Potrivit cercetatorilor, prima harta a acestei proteine, care are cinci zone antigenice, a fost descoperita in anul 1981 in urma unor teste de laborator ce au scos in evidenta jocul de-a "soarecele si pisica" in care actioneaza virusul pentru a supravietui in lupta cu anticorpii.
Conform studiului, se pare ca odata cu distrugerea receptorului specific acestei proteine, virusul devine inactiv si incapabil sa sufere o posibila mutatie genetica. Prin blocarea circulatiei virusului poate fi monitorizata evolutia virala in vitro. In urma acestor rezultate se spera ca prin aceasta descoperire sa fie gasita o noua formula de vaccin nu doar pentru virusul A/H1N1, dar si pentru alte virusuri gripale.
Desi, oficial, primul caz de gripa de tip A/H1N1 a aparut pe 18 martie a.c. in Mexico-City, se presupune ca gripa porcina a aparut inca din ianuarie 2009. Pe 28 martie a fost cionfirmat primul bolnav de gripa, este vorba de un copil mexican in varsta de 4 ani, Edgar Hernandes, iar pe 6 aprilie a aparut primul fo