Cele mai „proaspete" campanii de vaccinare iniţiate de Ministerul Sănătăţii, împotriva HPV şi gripei noi au cam dat cu stângu-n dreptu'. Constănţenii, ca de altfel, mai toţi românii nu vor să se imunizeze şi pace!
Gripa porcină a început să-şi facă simţită prezenţa şi pe la malul mării. Săptămâna aceasta, s-a înregistrat şi primul deces. În plus, un alt bolnav este internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar alţii, nu neapărat mulţi la număr, dar în flux continuu, sunt la Boli Infecţioase. Ce-i drept, marea majoritate sunt cazuri uşoare, însă cei care prezintă şi afecţiuni asociate... Dumnezeu cu mila.
Totuşi, constănţenii nu par prea speriaţi iar de imunizat nici nu poate fi vorba. Dacă medicii de la Spitalul Judeţean s-au lăsat vaccinaţi, restul constănţenilor, adică elevii de peste 16 ani, studenţii şi personalul Ministerului de Interne şi al Apărări... au cam spus pas. Ici-colo câte patru-cinci persoane au fost de acord să se imunizeze cu vaccinul nostru mioritic, Cantgrip. La nivel naţional... nici măcar 2%, aşa că peste 1.300.000 de doze, de câteva milioane de euro, sunt degeaba, cel puţin momentan.
Motivele sunt multe şi variate: fie „de mine nu se lipeşte", fie încrederea în Cantgrip-ul nostru românesc nu prea există, fie populaţia nu deţine informaţiile necesare, fie consideră că este o mare păcăleală toată această „pandemie" şi lista poate continua. Dacă ar fi să ne luăm după Ministerul Sănătăţii... aceştia, foarte mulţi la număr, sunt nişte inconştienţi, care muşcă mâna ce vrea să-i salveze.
Aceeaşi poveste şi în cazul campaniei de imunizare anti-HPV. Părinţii copilelor de 11- 12 ani, nici nu au vrut să audă de vaccinare. Doar 144 au acceptat; din tot judeţul, din aproximativ şase mii, câte sunt înscrise la cursuri. Şi totuşi, de ce s-ar vaccina, sau nu s-ar vaccina? Anul trecut în toamnă, când a fost prima tentat