Premierul Belgiei, Yves Leterme, a criticat joi propunerile preşedintelui american Barack Obama de reducere de către SUA a emisiilor de gaze cu efect de seră.
"Americanii s-au oferit să reducă cu 4% emisiile până în 2020. Este totuşi cam puţin pentru un preşedinte al Statelor Unite care doreşte să preia leadership-ul ecologic", a declarat Leterme la negocierile de la Copenhaga privind climatul.
Premierul suedez Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a UE, a fost şi el destul de critic faţă de poziţia americanilor spunând că "angajamentele luate de SUA nu sunt comparabile cu eforturile consimţite de Uniunea Europeană şi nu credem că a venit momentul de a lua decizia de a ne ridica efortul de reducere la 30%".
UE s-a angajat să reducă până în 2020 emisiile sale de gaze cu efect de seră cu 20% în raport cu nivelul lor din 1990 şi s-a oferit să ridice acest efort la 30% dacă celelalte ţări dezvoltate - SUA, Canada, Australia, Japonia - consimt la eforturi "comparabile".
Preşedintele american Barack Obama a propus reducerea emisiilor de CO2 în SUA cu 17% în raport cu 2005 până în 2020, ceea ce înseamnă o reducere de numai 4% în raport cu nivelul acestora din 1990.
Negocierile internaţionale asupra climatului au început luni la Copenhaga.
Liderii UE speră să reuşească deblocarea unui ajutor imediat de aproximativ 6 miliarde de euro în privinţa finanţării măsurilor de limitare a efectelor schimbărilor climatice din ţările în curs de dezvoltareîn perioada 2010 - 2013, în condiţiile în care Franţa, Germania şi Italia au refuzat până în prezent să furnizeze cifre exacte privind contribuţia lor.
Până în prezent, Marea Britanie a anunţat o creştere a contribuţiei sale individuale cu 1 miliard de euro, Suedia cu 800 de milioane de euro şi Olanda cu 300 de milioane de euro, pentru perioada