Muzeele săteşti din Alba sunt numeroase şi importante din punct de vedere al patrimoniului. Printre acestea se regăsesc şi obiective muzeale care amintesc de personalităţi marcante ale vieţii culturale româneşti. La Lancrăm, Avram Iancu şi Lupşa se găsesc trei mici muzee cu obiecte din comunităţile locale.
La aproape opt kilometri de Alba Iulia, în localitatea Lancrăm se află Casa Memorială „Lucian Blaga“. Expoziţia cuprinde piese de mobilier vechi, tablouri, fotografii, cărţi cu autograf, ediţii princeps, manuscrise originale (corespondenţă de familie, poezii), piese de mobilier ţărănesc şi obiecte de etnografie locală.
„Este un univers complex care îneamnă foarte mult pentru români. Tot aici turiştii pot vizita şi mormântul marelui filozof“, a afirmat Mirela Sădean, ghid la Casa Memorială. Turiştii care vor să viziteze acest obiectiv o pot face zilnic între orele 8.00-16.00. Preţul unui bilet este de 2 lei pentru adulţi şi un leu pentru elevi şi studenţi.
Colecţii rare în muzeul etnografic „Pamfil Albu“
Muzeul Etnografic din Lupşa, situat în centrul comunei, constituie unul dintre cele mai mari muzee de acest gen din ţară. A fost realizat prin munca de o viaţă a învăţătorului Pamfil Albu. „Colecţiile, care numără acum aproximativ 8.000 de obiecte, reprezintă viaţa moţilor, tradiţii, ocupaţii, viaţă socială, dar şi participarea lupşenilor la evenimente importante ale istoriei locurilor cum ar fi răscoala lui Horea, luptele lui Avram Iancu şi Unirea de la 1918“, a spus Monica Rotaru, ghidul muzeului şi fiica învăţătorului Pamfil Albu. Aici se păstrează un topor-ciocan din gresie şlefuită, din neolitic. Publicul are acces la expoziţii zilnic între 9.00 – 13.00 şi 14.00 – 19.00. Preţul unui bilet este de 2 lei.
Muzeul Memorial „Avram Iancu“, din în comuna cu acelaşi nume, este o construcţie care datează din anul 1800. Col