Odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, incepe si sezonul sacrificarii porcilor, prilej de a reaminti celor care-si taie animalele in vederea consumului propriu ca au de respectat unele reguli. Unul din principala obligatie o reprezinta examenul trichineloscopic ce poate fi efectuat la orice cabinet medical veterinar din oras, sau la cele 10 circumscriptii sanitar veterinare din judet, taxa de examinare fiind de 7 lei. “Este extrem de important examenul trichineloscopic. Orice cetatean care sacrifica porcul in gospodarie proprie pentru consumul familial, este obligat sa faca acest examen. Important este de stiut ca trebuie prezentat la medicul veterinar o bucata de muschi, chiar si macelarii de ocazie cunosc asta, si sfatuim toata lumea sa nu consume carne de porc daca rezultatul examenului trichineloscopic nu este negativ”, a declarat Lucian Goga, director coordonator adjunct DSVSA Mures.
Caz de trichineloza la Chendu
Desi sezonul sacrificarilor de porci este abia la inceput, au si aparut cazuri de trichineloza, primul fiind in localitatea Chendu. Cazul a ramas fara consecinte grave, cei implicati neconsumand din carnea care dupa analiza de laborator s-a dovedit a fi infestata cu Trichinella spiralis. Legislatia europeana permite sacrificarea traditionala a animalelor in tarile unde exista un obicei in legatura cu aceasta. “Printr-o directiva a Consiliului Europei, asomarea este obligatorie, unde sunt stipulate si alte clauze prin care se spune ca, in anumite tari, daca reprezinta o traditie, sacrificarea se poate face si in mod traditional. Cei care doresc totusi sacrificarea prin asomare, se pot adresa unui medic veterinar, in vederea asomarii animalului sacrificat”, a precizat Lucian Goga.
Odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, incepe si sezonul sacrificarii porcilor, prilej de a reaminti celor care-si taie animalele i