Sportiv de performanţă şi excelent manager, Alexandru Bucico a trăit şi trăieşte pentru judo, ramură sportivă despre care spune că este pentru dânsul un mod de viaţă. Numele acestuia este legat de tot ce a însemnat şi înseamnă performanţă a judeţului Alba în sportul cu kimono. A fost membru în Biroul Federal al Federaţiei Române de Judo.
Profil:
Data naşterii: 9 octombrie 1936, Oradea
Educaţie: studii medii
Starea civilă: căsătorit, un băiat
Se antrenează de două ori pe săptămână în sala de judo
Are 73 de ani, dar e încă în formă din punct de vedere fizic. Se antrenează de două ori pe săptămână în Sala „Marius Vizer“ din Alba Iulia. Se îmbracă în kimono şi intră pe saltea, face rostogoliri şi diferite alte procedee din judo. „Anul trecut am luat sacul de ciment în spate şi l-am cărat unde am avut nevoie”, spune albaiulianul. A făcut în tinereţe gimnastică şi mai apoi judo (deţine centura neagră cu 3 Dan), sport de care şi-a legat destinul. „Judo este pentru mine un mod de viaţă, în sensul că m-am dăruit trup şi suflet acestui sport“, spune Alexandru Bucico.
Dragostea de mişcare, vivacitatea şi calitatea de bun manager şi organizator de competiţii au avut un efect benefic asupra dezvoltării sportului cu kimono în judeţul Alba. Timp de 13 ani (1987-1990) în Alba Iulia a funcţionat Centrul Naţional Olimpic de pregătire a juniorilor. „Marea mea satisfacţie este că am contribuit, atât cât am putut, la performanţele realizate de sportivii din Alba în această disciplină sportivă“, afirmă cu modestie Alexandru Bucico. Printre aceştia, fraţii Bocşa, Daniel Beldeanu, Mihai Ciupe (toţi patru multiplii campioni naţionali), dar mai ales Adrian Croitoru, triplu campion balcanic, campion european de juniori, medaliat cu bronz la mondialele din Franţa (1990), campion naţional de 11 ori. „Un judokan trebuie să fie disciplinat,