Salariile angajatilor din top management sunt de zece ori mai mari decat cele ale muncitorilor si ale salariatilor cu functii administrative, in ciuda faptului ca firmele au incercat in ultimii trei ani sa mai atenueze din aceste diferente, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta in management Hay Group.
Romania, Ucraina si Polonia sunt in topul tarilor cu diferente salariale intre senior manageri si angajatii cu functii administrative.
"Pentru cel de-al doilea an consecutiv, Romania se afla in primele zece tari din lume si pe locul unu in Europa in ceea ce priveste puterea de cumparare a managerilor, dar si diferenta intre salariile top managementului si ale functiilor administrative. Aceasta pozitionare nu ne-a surprins si se explica prin taxa unica de 16%, mult mai mica decat in tarile din Europa de Vest, dar si prin costul vietii mai scazut din Romania comparativ cu tarile din Europa Centrala", sustine Alina Popescu, reward manager in cadrul Hay Group Romania.
Studiul s-a efectuat in 56 de tari si a avut ca indicatori de cercetare puterea de cumparare a managerilor si diferentele de salarizare dintre posturile din management si cele administrative. Cu toate acestea, daca acum doi ani in urma cei mai multi angajati din top managementul companiilor locale erau expati, incepand de anul trecut angajatorii locali au trecut la inlocuirea acestora cu manageri romani. Astfel, si pachetele salariale si cele de beneficii pentru mangerii de top s-au redus cu pana la 30% fata de cele acordate expatilor.
Cele mai mici diferente intre salarii sunt in randul angajatilor de top si al muncitorilor din Danemarca, Finlanda, Elvetia, Canada si Norvegia. Suntem primii in Europa si in ceea ce priveste puterea de cumparare a managerilor, insa diferenta dintre puterea de cumparare a managerilor din tarile cu economii emergente si cele cu o econom