Cotidianul britanic The Independent publică astăzi povestea Oanei Lungescu, care şi-a descoperit dosarul secret la 20 de ani de la căderea comunismului în România. Sursa: Reuters
"Sub regimul paranoic al lui Ceauşescu, Securitatea românească a construit o vastă arhivă, cu date despre cetăţenii statului. La aniversarea căderii dictatorului, Oana Lungescu, care a refuzat să devină informator, îşi găseşte dosarul". Acesta este introducerea scrisă de editorii textului, lăsând restul pe seama povestirii la persoana întâi.
"După instaurarea comunismului în România, zeci de mii de oameni au fost ucişi, aruncaţi în închisori sau trimişi în lagăre de muncă. În ultimul deceniu al regimului, oamenii au ajuns să creadă că poliţia secretă este atotputernică. Securitatea ne-a controlat prin propria noastră teamă", scrie românca.
Securitatea i-a oferit medicamente pentru tatăl bolnav
Ea povesteşte cum a fost contactată de Securitate. În 1983, pe când era la facultate, a mers la un interviu pentru un post la o agenţie de turism. "Mi-am dat seama destul de repede că bărbatul care îmi lua interviul era căpitan al Securităţii. Mi-a oferit un paşaport pentru a călători în străinătate şi medicamentele de care avea nevoie tatăl meu, bolnav de cancer. În schimb, trebuia să îi spionez pe cunoscuţi". Oana Lungescu a spus nu, dar datele de acum arată că unul dintre 30 de români au acceptat colaborarea cu serviciul secret.
Oana Lungescu, în prezent jurnalist pentru BBC, descrie şi aspectul sumbru al încăperii unde sunt ţinute acum dosarele. Nu are cum să fie altfel, când ai în faţa ta trei depozite părăginite cu "25 de kilometri de rafturi pline cu dosare", iar "nu departe de acest loc este o groapă de gunoi".
"O bibliotecă a diavolului", cu 750.000 de autori şi milioane de personaje
Descrierea perfectă